Blogi - Tietoa luteista ja muista tuholaisista 

Sokeritoukat ja niiden leviäminen

Heräät aamulla ennen auringon nousua. Laahustaessasi kohti kylpyhuonetta, saat vaivoin silmäsi auki. Räpäytät kylpyhuoneen valot päälle - ja lattialla käy vilinä. Aistisi heräävät ja virkistyt sekunnissa, mutta pienet otukset ovat luikkineet jo piilopaikkoihinsa.

Kyseinen tilanne on yleinen tapa havaita sokeritoukkia omassa asunnossa: otukset elävät kosteissa ja lämpimissä tiloissa ja heräävät yöllä etsimään ravintoa.

Sokeritoukka on noin yhden senttimetrin mittainen, hopeanhohtoinen ja muodoltaan pitkulainen hyönteinen. Sillä on kaksi pitkää tuntosarvea ja takapäässä kolme lyhyempää sukasta. Keittiö, kylpyhuone ja viemärit ovat tavallisia sokeritoukan asuinpaikkoja. Se pääsee kulkemaan tilojen välillä esimerkiksi putkien läpivientien kautta. Putkistot, laattojen aluset ja pienet raot ovat sokeritoukan pesiytymispaikkoja.

Harmiton haittaeläin

Sokeritoukan ruokaympyrä koostuu tärkkelyspitoisista aineista, kuten leivänmuruista ja jauhoista. Kylpyhuoneen antimista se hyödyntää ravinnokseen ihmiseltä irronneet hiukset, ihokarvat, ihosolukot ja lian. Sokeritoukka syö myös paperia, joten jälkiä voi jäädä myös vanhoihin kirjoihin. Pahimmillaan sokeritoukat voivat levittää tauteja tai saastuttaa elintarvikkeita.

Kotona tavattaessa sokeritoukka on onneksi useimmiten harmiton, ja suurin ongelma on lähinnä inhotus ja esteettiset haitat. On kuitenkin hyvä muistaa, että sokeritoukka pitää ravintonaan myös homesieniä. Runsas sokeritoukkakanta kotona voi siis olla joskus merkki kosteusvauriosta.

Lude on epämiellyttävä matkakumppani - näillä ohjeilla nautit lomastasi ilman luteita!

Matkailu virkistää ja avartaa, mutta rentouttavinkin reissu saa ikävän käänteen, jos hotellihuoneessasi majailee kutsumattomia kämppäkavereita - luteita. Monet länsimaalaiset matkailijat kuvittelevat, että ludeongelmiin törmää lähinnä heikkotasoisissa ulkomaisissa hotelleissa, mutta totuus on, että suomalaisetkaan majoitusliikkeet eivät ole turvassa luteilta.

Hyvä perushygienia ja säännöllinen huonesiivous eivät estä luteiden pesimistä tekstiileissä ja vuoteissa, joten hotellin valinnassa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota kokonaisuuteen. Pelkkiin mainospuheisiin ei kuitenkaan kannata sokkona luottaa, vaan matkan ensihetkillä on syytä käyttää pieni tovi luteiden tarkistamiseen.

Näillä Teron Tuholaistorjunnan ohjeilla pääset nauttimaan lomastasi täysin ilman luteita. Ja mikäli kaikista varotoimenpiteistä huolimatta matkalta tarttuu mukaan epämiellyttäviä tuliaisia, voit aina turvautua alla oleviin ohjeisiin tai pyytää meidän ammattilaisemme apuun!

Ennen matkaa

Matkalle lähteminen on mukavaa
Matkalle lähteminen on mukavaa

Verta syövät luteet viihtyvät ruokavalionsa takia erityisesti vuoteissa. Tämän takia matkalaukkua ei saa koskaan säilyttää tai purkaa hotellihuoneen sängyn päällä. Mutta koska ennen lomakohteeseen saapumista huoneen luteettomuudesta ei ole mitään varmoja takuita, luteiden torjunta kannattaa aloittaa jo pakkaamisvaiheessa.

Pakkaa laukkusi siten, että perille päästyäsi sinun ei tarvitse ensimmäisenä nostaa vaatteita laukusta tärkeämpien käyttötavaroiden tieltä. Jos mahdollista, pidä vaatteet koko ajan matkalaukussa, jotta et antaisi mahdollisesti majoituspaikassa lymyileville luteille tilaisuutta päästä tärkeisiin tekstiileihisi käsiksi.

Kohteeseen saapuessasi

Hotellille päästyäsi koita malttaa vielä hetki ennen houkuttelevalle sängylle rojahtamista - vajaan vartin mittainen ludetarkistus on pieni hinta verrattuna siihen vaivaan, mitä huoneen vaihtaminen ja luteiden hävittäminen tuo tullessaan! Älä laske matkalaukkuasi millekkään tekstiilipinnalle (kokolattiamatollekaan), vaan ripusta se naulakkoon tai vie tavarasi kylpyhuoneeseen tai matkalaukkutelineeseen.

Tarkista taskulampun kanssa ensiksi sängyn päädyt ja jalat sekä alusta, mikäli se on mahdollista. Mitä tarkemmin pääset tutkimaan sängyn puuosat, sen parempi. Silmäile samalla lakanat läpi pintapuolisesti. Jos sängyn puuosista, sen välittömästä läheisyydestä tai lakanoista löytyy mustia pisteitä ja pieniä, valkoisia nypylöitä, ilmoita asiasta välittömästi hotellin vastaanottotiskille: olet juuri löytänyt luteen ulostetta ja munia.

Vaikka sängyn läheisyydessä ei näkyisikään merkkejä luteista, Teron Tuholaistorjunta suosittelee vielä tarkistamaan silmämääräisesti tuolit, lattialistat, yöpöydän taustan, verhot ja matot ennen majoittumista. Vaatteet on syytä säilyttää kuitenkin koko matkan ajan matkalaukussa varmuuden varalta.

Reissun jälkeen

Aina lomamatkalta kotiuduttua vaatteet kannattaa "ludekäsitellä" varmuuden varalta. Luteiden hävittämiseksi on olemassa kolme tehokkaaksi todettua kotikonstia: peseminen, saunottaminen ja pakastaminen. Pesumenetelmällä pesulämpötilan tulee olla vähintään 60 astetta, mutta jos tekstiilisi eivät kestä niin korkeita lämpötiloja, voi saunottaminen olla hellävaraisempi keino.

Saunotettaessa jokaisen vaatekappaleen tulee saavuttaa vähintään 52 asteen lämpötila luteiden hävittämiseksi. Pakastaminen on keinoista pitkäkestoisin, mutta tekstiileille hellävaraisin. Pakastettavat vaatteet pakataan muovipussiin kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi ja laitetaan vähintään neljäksi vuorokaudeksi pakastimeen.

Kun luteiden torjunnan ottaa rutiiniksi jokaisen matkan jälkeen, säästyy varmemmin pahemmilta ludeongelmilta ja niiden poistamisruljanssilta. Teron Tuholaistorjunnan käyttämät luteenpoistokeinot ovat tehokkaita, mutta samaan aikaan hellävaraisia sinulle, perheenjäsenillesi ja lemmikeillesi.

Jos siis ihollesi ilmestyy säännöllisesti yön jäljiltä hyttysen pistoa muistuttavia, kutiavia jälkiä tai jos epäilet löytäneesi merkkejä luteista, ota meihin yhteyttä pikimmiten!

Luteita patjan saumassa
Luteita patjan saumassa

Luteiden leviäminen

Lutikka eli seinälude on loinen, joka pyrkii ihmisen tai eläimen lähelle imeäkseen tältä verta. Aikuinen lude on ulkonäöltään noin 5-8 millimetrin mittainen, ruskeanpunainen soikea hyönteinen. Varhaisissa kehitysvaiheissa lude on pienikokoisempi ja väriltään vaaleampi. Luteet havaitaan yleensä iholle ilmaantuvista imentäjäljistä tai huonekaluihin jääneistä ulostejäljistä, munista tai munan kuorista.

Huolellisuus on paras torjunta-aine

Luteet leviävät nopeasti. Niiden ilmaantumista on mahdotonta täysin estää. Harvinaisimmissa tapauksissa luteet ovat levinneet jopa postipakettien kautta. Kaikkeen ei voi varautua, mutta luteisiin liittyen on tiettyjä riskitilanteita, joissa huolellisuudella voi välttää laajemmat ongelmat.

Vanhan tavaran varjopuolet

Yleinen tapa saada luteita omaan asuntoonsa on käytetyn tavaran ostaminen esimerkiksi kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksista. Tavaran kierrättäminen on ekologista, ja sen suosiota ovat entisestään nostaneet erilaiset netissä toimivat kirpputorit. Käytetyn tavaran mukana saattaa kuitenkin tulla salamatkustajia. Todennäköisimpiä paikkoja luteille ovat sängyt, sohvat ja muut huonekalut, joissa vietetään aikaa. Yöpöydät ja muut edellä mainittujen huonekalujen lähellä säilytettävät kalusteet ovat myös yleisiä luteiden piilopaikkoja.

Käytettynä ostettu huonekalu kannattaa siis tarkistaa ennen kuin sen ottaa omaan käyttöönsä. Luteista kertovat mustat pisteet, luteiden kuoret tai itse luteet. Jos luteita löytyy, ongelmaan kannattaa puuttua nopeasti välttyäkseen suuremmilta vaikeuksilta. Kerrostalossa asuessa luteet voivat pahimmillaan levitä putkien ja johtojen läpivientien kautta viereisiin asuntoihin.

Kun kodissasi on luteita

Jos epäilet omassa huoneistossasi olevan luteita, ota yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntaan. Ennen yhteydenottoa luteisia huonekaluja ei saa siirtää pois asunnosta leviämisriskin vuoksi. Jos luteisia huonekaluja siirretään suojaamatta ulos asunnosta, luteet voivat tippua rappukäytävään ja kulkeutua muihin asuntoihin.

Kotimaassa, ulkomailla, missä tahansa

Matkustellessa ja erilaisissa majapaikoissa yöpyessä kannattaa tehdä tarkistus sängylle sekä sängyn läheisyydessä oleville huonekaluille. Luteet voivat levitä myös julkisista kulkuneuvoista, kuten busseista, junista tai lentokoneista. Suomessa on oma ludekantansa, joten luteiden saaminen ei ole sijainnista vaan tuurista kiinni.


Ludeongelmaa ei ole syytä hävetä - 3 yleisintä väärinkäsitystä luteista

Luteisiin, kuten muihinkin kodin tuholaisiin ja syöpäläisiin, liittyy paljon ennakkoluuloja ja -asenteita, joista monikaan ei pidä todellisuudessa paikkaansa. Jos omasta kodista löytyy luteita, aiheesta voi olla vaikea puhua lähipiirilleen ja se saattaa aiheuttaa jopa häpeää, vaikka kuka tahansa saattaa joutua saman tilanteen eteen.

Tässä tekstissä esitellään kolme yleisintä harhaluuloa luteisiin liittyen ja oiotaan niihin liittyviä olettamuksia.

1. Luteet ovat merkki huonosta henkilökohtaisesta hygieniasta

Hyttysten tiedetään pitävän hien hajusta: mitä enemmän ihminen hikoilee, sitä varmemmin hänen ympärillään suhisee tusinoittain hyttysiä. Myös muutamat muut fysiologiset ja hormonaaliset syyt selittävät, miksi toiset ovat kesäisin jatkuvasti paukamilla itikan pistoista ja toiset selviävät helpommalla.

Luteita ei sen sijaan kiinnosta tippaakaan, miltä haiset tai mitä sinulla on päälläsi. Se etsii ainoastaan ruokaa, mitä se tietää saavansa päästessään ihmisen iholle. Eli käytännössä juuri suihkusta tullut ja pitkän hikilenkin päättänyt ovat yhtä houkuttelevia kohteita luteille.

Väitteessä piilee tosin yksi totuuden siemen: mikäli henkilökohtaista hygieniaansa laiminlyö jättämällä vuodevaatteet viikko- tai jopa kuukausitolkulla vaihtamatta ja pesemättä, antaa se luteille oivallisen tilaisuuden pesiytyä lakanoihin.

2. Luteita esiintyy vain likaisissa asunnoissa

Luteet syövät verta, eivät likaa. Jos ja kun lude ei arvostele deodoranttivalintojasi tai luontaista tuoksuasi, ei sitä voisi vähempää kiinnostaa myöskään sänkysi alla lojuvat pölypallot.

Lude on siitä viekas otus, että se saattaa pesiä sänkysi läheisyydessä viikottaisesta siivouksesta ja lakananvaihdosta huolimatta. Teron Tuholaistorjunnan ammattilaiset ovat usein löytäneet luteiden munia ja ulostetta sellaisista paikoista, joihin harvemmin tulee katsottua, saati siivousrättiä näytettyä: sängyn rungon laudoituksen alapinnalta, yöpöydän takalevystä, pelin takaa tai jopa revenneen tapetin kolosta.

Äärimmäisen huonolla tuurilla kuka tahansa voi myös kantaa luteita vaatteissaan esimerkiksi bussista tai junan penkiltä kotiin.

3. Luteet häviävät perussiivouksen ja pyykinpesun myötä

Pyykinpesuosuus on osittain totta (kunhan pesulämpötila on vähintään 60 astetta), mutta on aivan turha kuvitella pääsevänsä kokonaan eroon ludeongelmasta pelkän Tolun ja tiskirätin avulla. Vaikka jälkiä luteista ei näkisikään paljaalla silmillä kuin yhdessä kohtaa, munia ja aikuisia yksilöitä voi olla muuallakin päin makuuhuonetta tai asuntoa. Ja usein näin onkin.

Jos epäilet, että asunnossasi on luteita, ota välittömästi yhteys Teron Tuholaistorjuntaan, niin tulemme arvioimaan tilanteen. Käyttämillämme menetelmillä kaikki luteet häviävät sataprosenttisesti, aiheuttamatta liian suurta vaivaa sinulle, läheisillesi ja lemmikeillesi.

Luteet eivät ole häpeä, eikä ongelmaa kannata vähätellä tai peittää, sillä mitä nopeampaa ammattilaiset pääsevät luteiden häätö- ja torjuntatyöhön, sitä pienemmällä vaivalla myös sinä ja perheesi pääsette. Soita siis 045 154 7387 tai laita sähköpostia osoitteeseen tero@terontorjunta.fi, niin kodin tuholaiset saavat äkkilähdön kodistasi!