Paperitoukan torjunta

Sekoitetaan helpoti sukulaislajiinsa sokeritoukkaan

Paperitoukka on toukkasukashäntäisiin kuuluva hyönteislaji, joka on verrattain uusi tulokas Suomessa. Paperitoukka sekoitetaan helposti sukulaislajiinsa sokeritoukkaan ja ne muistuttavatkin toisiaan sekä ulkonäöltään että elintavoiltaan jonkin verran. Onkin arveltu, että paperitoukkaa on esiintynyt Suomessa jo pitkän aikaa, mutta se on aiemmin sekoitettu sokeritoukkaan.

Tietoa Paperitoukasta

Ulkonäkö

Paperitoukan ruumis on 11-16 mm pitkä ja suomuinen. Väriltään se on tumman- tai vaaleanharmaa ja sokeritoukan tapaan hopeanhohtoinen. Sillä on tuntosarvet sekä kolme pitkää, jopa koko ruumiin pituista takasukasta. Vatsapuolen yläosassa on karvatupsuja.Nuoret yksilöt muistuttavat aikuisia, mutta ovat kooltaan pienempiä.

Elintavat

Paperitoukka on suhteellisen pitkäikäinen hyönteinen ja voi optimaalisissa oloissa elää jopa 8-vuotiaaksi. Naaras munii kerrallaan 2-20 munaa, joista kuoriutuu nymfejä. Sukukypsäksi paperitoukka tulee 2-3 vuoden iässä.

Paperitoukka on aktiivisimmillaan pimeän tultua illalla ja yöllä. Valoisaan aikaan liikkuminen on vähäistä ja silloin ne piilottelevat mielellään asunnossa olevissa raoissa ja koloissa.

Elinympäristö

Paperitoukka oleskelee mielellään kosteissa tiloissa, mutta pärjää hyvin myös kuivemmassa ympäristössä. Niitä voi löytää oikeastaan kaikkialta asunnosta aina kellarista keittiöön ja autotalliin asti. Mieluisia oleskelupaikkoja niille ovat paikat, joissa on ravintoa, kuten kylpyhuoneet sekä keittiön kuivaruokakaapit. Paperitoukkaa on tähän mennessä tavattu vain sisätiloissa.

Ravinto

Paperitoukka on suhteellisen kaikkiruokainen. Mieluista ravintoa sille on esimerkiksi kuivaruuat, ruuantähteet, kuollut ihosolukko, karvat ja kuolleet hyönteiset. Paperitoukka on sitkeä ja voi selviytyä ilman ravintoa jopa 10 kuukautta.

Paperitoukka vai sokeritoukka?

Paperi- ja sokeritoukka ovat hyvin samannäköisiä ja ne on helppo sekoittaa toisiinsa. Joitain eroja kuitenkin on. Paperitoukka on sokeritoukkaa isompi, karvaisempi ja sen sukaset ovat pidempiä. Paperitoukka viihtyy myös kuivemmassa elinympäristössä kuin sokeritoukka.

Paperitoukka

Sokeritoukka

Ruumis 11-16 mm pitkäRuumis 9-12 mm pitkä
Lievästi hopeanhohtoinen väriVoimakkaasti hopeanhohtoinen väri
Voimakas karvoitusVähän karvoitusta
Viihtyy sekä kuivassa että kosteassa elinympäristössäViihtyy kosteassa elinympäristössä

Paperitoukka

Sokeritoukka

Mistä paperitoukka tulee?

Paperitoukka voi kulkeutua asuntoon esimerkiksi vanhojen huonekalujen, käytettyjen tavaroiden tai pahvilaatikoiden mukana.

Kerrostaloissa paperitoukka leviää asunnosta toiseen erilaisten kolojen, rakojen ja viemärien läpivientien kautta. Torjuntatyö kannattaakin tehdä ajoissa ja huolellisesti, jotta ongelma ei pääse leviämään.

Paperitoukan tunnistaminen

Varmimmin tiedät paperitoukkia olevan asunnossasi, jos näet niitä. Yöaktiivisina hyönteisinä niitä alkaa luultavimmin nähdä vasta pimeän tultua. Reiät sekä ulostetahrat papereissa ja tekstiileissä voivat myös viitata paperitoukkiin.

Kun paperitoukkaan viittaavia merkkejä ilmaantuu, ole yhteydessä meihin niin tulemme tarkastamaan ja tilanteen.

Paperitoukan haitat

Paperitoukka on ihmiselle vaaraton, joskin epämiellyttävä vieras. Ne eivät pistä, pure tai levitä tauteja, mutta aiheuttavat esteettistä haittaa sekä mahdollisia aineellisia tuhoja. Ruokaillessaan ne voivat vahingoittaa mm. papereita, kirjoja, tekstiilejä sekä kuivaruokia ja niiden pakkauksia.

Paperitoukan ennaltaehkäisy ja torjunta

Kun paperitoukkia jo on asunnossa, kannattaa torjunta jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Joitain ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä voit kuitenkin tehdä. Pääsyn estäminen ravinnonlähteille pitämällä asunto siistinä, ilmankosteuden ja lämpötilan alentaminen asunnossa tekevät paperitoukan elämisen ja lisääntymisen hankalammaksi.

Vinkkejä paperitoukan ennaltaehkäisyyn

Mikäli ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä huolimatta asuntoosi on päässyt paperitoukkia, hoidamme ongelman tehokkaasti ja huolellisesti. Ota meihin siis yhteyttä sähköpostitse tero@terontorjunta.fi tai yhteydenottolomakkeella, niin pääset jatkamaan elämääsi ilman kutsumattomia toukkavieraita mahdollisimman pian.