Turkiskuoriainen ja niiden torjunta

Turkiskuoriaiset ovat kovakuoriaisten sukuun kuuluvia hyönteisiä ja niihin kuuluu noin 200 lajia.

Turkiskuoriaiset ovat tekstiilituholaisia, joiden toukat vahingoittavat etenkin luonnonkuituisia tekstiilejä. Reikäiset matot tai villapaidat saattavat olla merkki turkiskuoriaisista. Niiden torjunta on haastavaa ja siksi suositeltavaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi.

Yleistietoa turkiskuoriaisista

Turkiskuoriaiset ovat kovakuoriaisten sukuun kuuluvia hyönteisiä ja niihin kuuluu noin 200 lajia. Suomen turkiskuoriaisista haitallisia vieraslajeja ovat sisätiloissa elävät vyöturkiskuoriainen ja ruskoturkiskuoriainen sekä luonnonvaraisena elävä pilkkuturkiskuoriainen.

Turkiskuoriaiset lisääntyvät lämpimässä ja hakeutuvat sisätiloihin mielellään. Toukat kasvavat noin sentin mittaisiksi ja lymyilevät esimerkiksi mattojen alla ja komeroissa.

Mistä turkiskuoriaiset tulevat?

Turkiskuoriaisia voi päätyä asuntoon esimerkiksi:

Turkiskuoriaiset leviävät kerrostalossa nopeasti koko taloyhtiön ongelmaksi, joten torjunta kannattaa suorittaa ajoissa.

Turkiskuoriaisten haitat

Turkiskuoriaisten toukat käyttävät ravinnokseen kuolleita hyönteisiä sekä orgaanisia tekstiilejä kuten villaa ja turkiksia. Etenkin pitkään käyttämättömänä olevat ja likaiset tekstiilit ovat toukkien mieleen ja ne nakertavat niihin reikiä. Aikuiset turkiskuoriaiset eivät syö tekstiilejä.

Turkiskuoriaiset eivät pure tai ole muutenkaan ihmiselle vaarallisia.

Turkiskuoriaisten tunnistaminen

Mistä sitten tietää, onko asunnossa turkiskuoriaisia? Nakerretut reiät esimerkiksi villavaatteissa, turkiksissa ja matoissa voivat olla turkiskuoriaisen toukan tekosia. Aikuiset kuoriaiset eivät tee tuhoja, mutta niitä voi nähdä parveilevan huoneissa, joissa on luultavasti toukkiakin.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Ennaltaehkäisy on turkiskuoriaisenkin torjunnassa erittäin tärkeää. Hyvä perusmuistisääntö on pitää tekstiilit ja niiden säilytystilat puhtaina, sillä toukat tykkäävät nakertaa etenkin likaisia vaatteita.

Keinoja, joilla voit välttää kuoriaisten majoittumisen ja lisääntymisen kodissasi:

Mikäli ennaltaehkäisystä huolimatta turkiskuoriaisista on tullut ongelma, ole meihin yhteydessä niin hoidamme asian kuntoon.

Vyöturkiskuoriainen

Ulkonäkö

Aikuinen vyöturkiskuoriainen on 4-6 mm pitkä, punertavan/tummanruskea kovakuoriainen. Selässä sillä on leveä, kellertävä, aaltomainen poikkijuova. Vartalo sillä on pyöreähkö ja takapäässä on karvatupsu. Vyöturkiskuoriaisen toukka on noin sentin pituinen, karvainen ja väriltään tummanruskea.

Elintavat

Vyöturkiskuoriainen elää ja lisääntyy lämpimässä, eikä sitä tavata Suomessa luonnonvaraisena. Talvella kuoriaiset tarvitsevat lämpimän sisätilan, kuten asunnon tai varaston, selviytyäkseen.

Vyöturkiskuoriaisen toukka viihtyy pimeässä ja ne majailevatkin yleensä pimeissä komeroissa, varastoissa tai vaikka lattialistojen takana. Aikuiset kuoriaiset parveilevat huoneissa yleensä valoa kohti.

Levinneisyys

Suomessa vyöturkiskuoriaista tavataan lähinnä Etelä-Suomen vanhoissa taloissa, etenkin pääkaupunkiseudun alueella. Muualla Suomessa havainnot ovat olleet vähäisiä.

Ruskoturkiskuoriainen

Ulkonäkö

Aikuinen ruskoturkiskuoriainen on noin 4 millimetriä pitkä, pääväriltään punaruskea ja muodoltaan soikea. Pää ja eturuumis ovat mustanruskeita. Jalat ja tuntosarvet ovat puolestaan vaaleanruskeat.
Ruskoturkiskuoriaisen täysikasvuinen toukka on noin 8 millimetriä pitkä ja väriltään kellertävän ruskea.

Elintavat

Vyöturkiskuoriaisen tapaan ruskoturkiskuoriainen ei elä Suomessa luonnonvaraisena, vaan tarvitsee tasaista lämpöä ja kosteutta selviytyäkseen.

Ruskoturkiskuoriaisen kehitys aikuiseksi kestää 6-18 kuukautta elinolojen optimaalisuudesta riippuen.

Levinneisyys

Ruskoturkiskuoriaisen tiedetään olevan peräisin Afrikasta. Euroopassa sitä tavataan vai sisätiloissa. Suomessa suurin osa ruskoturkiskuoriaishavaintoja on tehty eteläisessä Suomessa.

Pilkkuturkiskuoriainen

Ulkonäkö

Aikuinen pilkkuturkiskuoriainen on noin 5 millimetriä pitkä ja väriltään musta. Nimensä se on saanut sen selkäpuolella olevista vaaleanharmaista täplistä.

Pilkkuturkiskuoriaisen toukka on karvainen, väriltään kellertävän ruskea ja sillä on muiden turkiskuoriaisten toukkien tapaan takapäässään karvatupsu.

Elintavat

Pilkkuturkiskuoriaista tavataan Suomessa luonnonvaraisena. Talvella ne saattavat hakeutua sisätiloihin.

Levinneisyys

Pilkkuturkiskuoriaista tavataan lähinnä Etelä- ja Keski-Suomessa.