Sokeritoukat ja niiden leviäminen

Heräät aamulla ennen auringon nousua. Laahustaessasi kohti kylpyhuonetta, saat vaivoin silmäsi auki. Räpäytät kylpyhuoneen valot päälle – ja lattialla käy vilinä. Aistisi heräävät ja virkistyt sekunnissa, mutta pienet otukset ovat luikkineet jo piilopaikkoihinsa.

Sokeritoukka on noin yhden senttimetrin mittainen, hopeanhohtoinen ja muodoltaan pitkulainen hyönteinen. Sillä on kaksi pitkää tuntosarvea ja takapäässä kolme lyhyempää sukasta. Keittiö, kylpyhuone ja viemärit ovat tavallisia sokeritoukan asuinpaikkoja. Se pääsee kulkemaan tilojen välillä esimerkiksi putkien läpivientien kautta. Putkistot, laattojen aluset ja pienet raot ovat sokeritoukan pesiytymispaikkoja.

Harmiton haittaeläin

Sokeritoukan ruokaympyrä koostuu tärkkelyspitoisista aineista, kuten leivänmuruista ja jauhoista. Kylpyhuoneen antimista se hyödyntää ravinnokseen ihmiseltä irronneet hiukset, ihokarvat, ihosolukot ja lian. Sokeritoukka syö myös paperia, joten jälkiä voi jäädä myös vanhoihin kirjoihin. Pahimmillaan sokeritoukat voivat levittää tauteja tai saastuttaa elintarvikkeita.

Kotona tavattaessa sokeritoukka on onneksi useimmiten harmiton, ja suurin ongelma on lähinnä inhotus ja esteettiset haitat. On kuitenkin hyvä muistaa, että sokeritoukka pitää ravintonaan myös homesieniä. Runsas sokeritoukkakanta kotona voi siis olla joskus merkki kosteusvauriosta.

Sokeritoukkien häätö

Sokeritoukkien häätämiseen on olemassa keinoja, joita voit toteuttaa omin voimin.

  1. Jos tapaat sokeritoukkia kylpyhuoneessasi, pyri laskemaan ilmankosteutta. Sokeritoukat tarvitsevat kostean elinympäristön. Lämpötilan nostaminen ja ilmanvaihdon tehostaminen voi jo karkottaa tuholaiset tiehensä.
  2. Imuroi kosteat tilat. Käytä kapeaa suulaketta päästäksesi pieniin saumoihin ja rakoihin. Muista vaihtaa imuroinnin jälkeen pölypussi, jotta tuholaiset eivät karkaa sieltä uudelleen! Voit jatkokäsitellä pienet onkalot vielä puhaltamalla hiustenkuivaajalla niihin kuumaa ilmaa. Viemäreihin ja lavuaariin voi kaataa kuumaa vettä. Vältä lattioiden vesipesua, sillä se jättää liian hyvät olosuhteet esimerkiksi lattialaattojen väleihin.
  3. Jos edellä olevat keinot eivät auta, tai koet niiden kanssa epävarmuutta, ota yhteys Teron tuholaistorjuntaan!