Sokeritoukka

Sokeritoukka on kolmisukahäntäisten lahkoon kuuluva siivetön, litteähkö, pitkulainen ja suomuinen hyönteinen, joka asustaa mielellään lämpimissä ja kosteissa tiloissa, kuten esimerkiksi kylpyhuoneessa tai keittiössä. Sokeritoukka on ihmiselle epämieluisa vieras esteettisten haittojen, hygieniariskin sekä esimerkiksi kirjoille ja elintarvikkeille aiheutuvien tuhojen takia ja siksi sokeritoukan torjunta kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi.

Tietoa sokeritoukista

Ulkonäkö

Väriltään sokeritoukka on hopeanhohtoinen, tummanharmaa tai rusehtava. Pituutta aikuisella sokeritoukalla on 9-12 millimetriä. Päässä sillä on kaksi pitkää tuntosarvea sekä kaksi hieman lyhyempää tuntosukasta. Takapäässä sokeritoukalla on kolme pitkää sukasta, joista se hopeanhohtoisten suomujen lisäksi on helppo tunnistaa. Nuoremmilla yksilöillä ei ole suomuja ja ne ovat aikuisia pienempiä, sekä väriltään hieman vaaleampia.

Elintavat

Sokeritoukka elää lämpimässä ja kosteassa ympäristössä, ihanteellisesti 25-30 celsiusasteessa. Ihmisasutuksessa sokeritoukka oleilee mieluiten viemäreissä, kylpyhuoneessa, keittiössä tai kellarissa. Se pesiytyy sekä munii kosteisiin ja lämpimiin paikkoihin, joista löytyy ravintoa, kuten esimerkiksi listojen alle, erilaisiin rakenteissa oleviin rakoihin ja kaappien taakse.

Asuntoihin sokeritoukat kulkeutuvat yleensä rakenteissa olevien rakojen kautta sekä huonekalujen tai muun tavaran mukana. Ne voivat liikkua viemäreitä pitkin ja nousta asuntoihin myös hajulukkojen kautta. Sokeritoukka ei viihdy kuivassa ja hyvin ilmastoidussa ympäristössä ja hakeutuu ihmisasutukseen etenkin kuivina kesinä. Ulkona sokeritoukat viihtyvät mm. kivien ja lehtijätteen alla sekä eläinten ja hyönteisten pesissä.

Sokeritoukka pysyttelee yleensä lähellä ravinnonlähdettä, mutta selviytyy useita kuukausia myös ilman ravintoa. Tämän vuoksi pelkkä siivoaminen ja pääsyn estäminen ravinnonlähteelle ei sokeritoukan torjunnassa yleensä riitä.

Sokeritoukka elää kahdesta kahdeksaan vuoteen ja naaras voi elinaikanaan munia jopa 100 munaa. Munat ovat vaaleita, noin puolen millimetrin mittaisia ja esiintyvät rykelmissä. Munien kuoriutumiseen menee olosuhteiden suotuisuudesta riippuen muutamasta viikosta pariin kuukauteen. Täysikasvuisuuden sokeritoukka saavuttaa noin puolen vuoden päästä kuoriutumisesta.

Sokeritoukka on kaikkiruokainen, mutta käyttää ravinnokseen mieluiten tärkkelyspitoisia aineita. Ravinnoksi kelpaa esimerkiksi:

 • leivänmurut
 • jauhot
 • sokeri
 • liisteri
 • paperi
 • kirjaliima
 • valokuvat
 • hiukset
 • ihokarvat
 • kuollut ihosolukko
 • kuolleet hyönteiset
 • homesienten itiöt ja rihmastot

Sokeritoukka pysyttelee usein lähellä ravinnonlähdettä, mutta selviytyy useita kuukausia myös ilman ravintoa. Tämän vuoksi pelkkä siivoaminen ja pääsyn estäminen ravinnonlähteelle ei sokeritoukan torjunnassa yleensä riitä.

Sokeritoukka elää 2-8 vuotta ja naaras voi elinaikanaan munia jopa 100 munaa. Munat ovat vaaleita, noin puolen millimetrin mittaisia ja esiintyvät rykelmissä. Munien kuoriutumiseen menee olosuhteiden suotuisuudesta riippuen muutamasta viikosta pariin kuukauteen. Täysikasvuisuuden sokeritoukka saavuttaa noin puolen vuoden päästä kuoriutumisesta.

Ota yhteyttä Teron Tuholaistorjuntaan, niin kartoitamme tilanteen ja hoidamme sokeritoukkaongelmasi huolellisesti ammattitaidolla.

Mistä sokeritoukan tunnistaa?

Varmin ja helpoin tapa sokeritoukan havaitsemiseen sekä tunnistamiseen on niiden näkeminen. Sokeritoukka liikkuu yleensä pimeällä ja on useimmiten nähtävissä valoja sytyttäessä tai tavaroita liikuttaessa. Ne ovat vikkeliä liikkeissään ja pakenevat ihmisen havaitessaan nopeasti pois näkyviltä. Sokeritoukkia voi tavata myös lavuaareissa ja ammeissa, joihin ne ovat ruuanhakureissulla eksyneet eivätkä pääse enää kiipeämään pois. 

Sokeritoukan aiheuttamat vahingot paperimateriaaleihin ja kirjoihin ovat suhteellisen helposti tunnistettavissa. Ne nakertavat paperia epäsäännöllisesti, yleensä pinnalta ja reunoista. Paperien pinnoilla voi olla sokeritoukan ulostetta, joka on pientä, pölymäistä ja valossa hieman kimmeltävää. Suuremmat sokeritoukkayksilöt tai laajemmat kannat voivat tehdä reikiä paperimateriaaleihin sekä tekstiileihin.

Tunnusmerkit:

 • näköhavainnot, yleensä
 • valoja sytyttäessä
 • reiät ja kulumat papereissa
 • ja kirjoissa
 • reiät tekstiileissä
 • toukkien kuoret
 • ulosteet


Sokeritoukan aiheuttamat haitat

Sokeritoukka voi esteettisten haittojen lisäksi aiheuttaa vahinkoa erilaisiin paperimateriaaleihin, kirjoihin, valokuviin, tekstiileihin sekä elintarvikkeisiin ja pakkauksiin. Ne voivat myös kuljettaa bakteereja tai muita taudinaiheuttajia liikkuessaan viemäreistä muihin tiloihin, pinnoille ja elintarvikevarastoihin. Suuret määrät sokeritoukkien kuoria voivat myös aiheuttaa allergiaa.

Miten sokeritoukista pääsee eroon – sokeritoukan torjunta?

Sokeritoukan ehkäisyssä huolellinen siivous ja asunnon ilmastoinnista huolehtiminen on avainasemassa.

Jo olemassa olevan sokeritoukkaongelman hoitaminen kannattaa jättää ammattilaiselle, jotta sokeritoukan torjunta saadaan perusteellisesti hoidettua ja uusiutumisen riski minimoitua.

Ota yhteyttä Teron Tuholaistorjuntaan, niin kartoitamme tilanteen ja hoidamme sokeritoukkaongelmasi huolellisesti ja ammattitaidolla.