Sokeritoukka

Sokeritoukka on ihmiselle epämieluisa vieras esteettisten haittojen takia.

Sokeritoukka on kolmisukahäntäisten lahkoon kuuluva siivetön, litteähkö, pitkulainen ja suomuinen hyönteinen. Se asustaa mielellään lämpimissä ja kosteissa tiloissa, kuten kylpyhuoneessa tai keittiössä. Sokeritoukka on ihmiselle epämieluisa vieras esteettisten haittojen, hygieniariskin sekä elintarvikkeille aiheutuvien tuhojen takia. Sokeritoukan torjunta kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi.

Tietoa Sokeritoukasta

Ulkonäkö

Väriltään sokeritoukka on hopeanhohtoinen, tummanharmaa tai rusehtava. Pituutta aikuisella sokeritoukalla on 9-12 millimetriä. Päässä sillä on kaksi pitkää tuntosarvea sekä kaksi hieman lyhyempää tuntosukasta. Takapäässä sokeritoukalla on kolme pitkää sukasta, joista se hopeanhohtoisten suomujen lisäksi on helppo tunnistaa. Nuoremmilla yksilöillä ei ole suomuja ja ne ovat aikuisia pienempiä, sekä väriltään hieman vaaleampia.

Elintavat

Sokeritoukka elää 2-8 vuotta ja naaras voi elinaikanaan munia jopa 100 munaa. Munat ovat vaaleita, noin puolen millimetrin mittaisia ja esiintyvät rykelmissä. Munien kuoriutumiseen menee olosuhteiden suotuisuudesta riippuen muutamasta viikosta pariin kuukauteen. Täysikasvuisuuden sokeritoukka saavuttaa noin puolen vuoden päästä kuoriutumisesta.

Elinympäristö

Sokeritoukka elää lämpimässä ja kosteassa ympäristössä, ihanteellisesti 25-30 celsiusasteessa. Ihmisasutuksessa sokeritoukka oleilee mieluiten viemäreissä, kylpyhuoneessa, keittiössä tai kellarissa. Se pesiytyy sekä munii kosteisiin ja lämpimiin paikkoihin, joista löytyy ravintoa, kuten esimerkiksi listojen alle, erilaisiin rakenteissa oleviin rakoihin ja kaappien taakse.

Asuntoihin sokeritoukat kulkeutuvat yleensä rakenteissa olevien rakojen kautta sekä huonekalujen tai muun tavaran mukana. Ne voivat liikkua viemäreitä pitkin ja nousta asuntoihin myös hajulukkojen kautta. Sokeritoukka ei viihdy kuivassa ja hyvin ilmastoidussa ympäristössä ja hakeutuu ihmisasutukseen etenkin kuivina kesinä. Ulkona sokeritoukat viihtyvät mm. kivien ja lehtijätteen alla sekä eläinten ja hyönteisten pesissä.

Ravinto

Sokeritoukka on kaikkiruokainen, mutta käyttää ravinnokseen mieluiten tärkkelyspitoisia aineita. Ravinnoksi kelpaa esimerkiksi:

Sokeritoukka pysyttelee usein lähellä ravinnonlähdettä, mutta selviytyy useita kuukausia myös ilman ravintoa. Tämän vuoksi pelkkä siivoaminen ja pääsyn estäminen ravinnonlähteelle ei sokeritoukan torjunnassa yleensä riitä.

Sokeritoukat ja niiden leviäminen

Heräät aamulla ennen auringon nousua. Laahustaessasi kohti kylpyhuonetta, saat vaivoin silmäsi auki. Räpäytät kylpyhuoneen valot päälle – ja lattialla käy vilinä. Aistisi heräävät ja virkistyt sekunnissa, mutta pienet otukset ovat luikkineet jo piilopaikkoihinsa.

Sokeritoukka on noin yhden senttimetrin mittainen, hopeanhohtoinen ja muodoltaan pitkulainen hyönteinen. Sillä on kaksi pitkää tuntosarvea ja takapäässä kolme lyhyempää sukasta. Keittiö, kylpyhuone ja viemärit ovat tavallisia sokeritoukan asuinpaikkoja. Se pääsee kulkemaan tilojen välillä esimerkiksi putkien läpivientien kautta. Putkistot, laattojen aluset ja pienet raot ovat sokeritoukan pesiytymispaikkoja.

Harmiton haittaeläin

Sokeritoukan ruokaympyrä koostuu tärkkelyspitoisista aineista, kuten leivänmuruista ja jauhoista. Kylpyhuoneen antimista se hyödyntää ravinnokseen ihmiseltä irronneet hiukset, ihokarvat, ihosolukot ja lian. Sokeritoukka syö myös paperia, joten jälkiä voi jäädä myös vanhoihin kirjoihin. Pahimmillaan sokeritoukat voivat levittää tauteja tai saastuttaa elintarvikkeita.

Kotona tavattaessa sokeritoukka on onneksi useimmiten harmiton, ja suurin ongelma on lähinnä inhotus ja esteettiset haitat. On kuitenkin hyvä muistaa, että sokeritoukka pitää ravintonaan myös homesieniä. Runsas sokeritoukkakanta kotona voi siis olla joskus merkki kosteusvauriosta.

Sokeritoukkien häätö

Sokeritoukkien häätämiseen on olemassa keinoja, joita voit toteuttaa omin voimin.

  1. Jos tapaat sokeritoukkia kylpyhuoneessasi, pyri laskemaan ilmankosteutta. Sokeritoukat tarvitsevat kostean elinympäristön. Lämpötilan nostaminen ja ilmanvaihdon tehostaminen voi jo karkottaa tuholaiset tiehensä.
  2. Imuroi kosteat tilat. Käytä kapeaa suulaketta päästäksesi pieniin saumoihin ja rakoihin. Muista vaihtaa imuroinnin jälkeen pölypussi, jotta tuholaiset eivät karkaa sieltä uudelleen! Voit jatkokäsitellä pienet onkalot vielä puhaltamalla hiustenkuivaajalla niihin kuumaa ilmaa. Viemäreihin ja lavuaariin voi kaataa kuumaa vettä. Vältä lattioiden vesipesua, sillä se jättää liian hyvät olosuhteet esimerkiksi lattialaattojen väleihin.
  3. Jos edellä olevat keinot eivät auta, tai koet niiden kanssa epävarmuutta, ota yhteys Teron tuholaistorjuntaan!

Mistä sokeritoukan tunnistaa?

Varmin ja helpoin tapa sokeritoukan havaitsemiseen sekä tunnistamiseen on niiden näkeminen. Sokeritoukka liikkuu yleensä pimeällä ja on useimmiten nähtävissä valoja sytyttäessä tai tavaroita liikuttaessa. Ne ovat vikkeliä liikkeissään ja pakenevat ihmisen havaitessaan nopeasti pois näkyviltä. Sokeritoukkia voi tavata myös lavuaareissa ja ammeissa, joihin ne ovat ruuanhakureissulla eksyneet eivätkä pääse enää kiipeämään pois. 

Sokeritoukan aiheuttamat vahingot paperimateriaaleihin ja kirjoihin ovat suhteellisen helposti tunnistettavissa. Ne nakertavat paperia epäsäännöllisesti, yleensä pinnalta ja reunoista. Paperien pinnoilla voi olla sokeritoukan ulostetta, joka on pientä, pölymäistä ja valossa hieman kimmeltävää. Suuremmat sokeritoukkayksilöt tai laajemmat kannat voivat tehdä reikiä paperimateriaaleihin sekä tekstiileihin.

Tunnusmerkit

Sokeritoukan aiheuttamat haitat

Sokeritoukka voi esteettisten haittojen lisäksi aiheuttaa vahinkoa erilaisiin paperimateriaaleihin, kirjoihin, valokuviin, tekstiileihin sekä elintarvikkeisiin ja pakkauksiin. Ne voivat myös kuljettaa bakteereja tai muita taudinaiheuttajia liikkuessaan viemäreistä muihin tiloihin, pinnoille ja elintarvikevarastoihin. Suuret määrät sokeritoukkien kuoria voivat myös aiheuttaa allergiaa.

Miten sokeritoukista pääsee eroon

Sokeritoukan ehkäisyssä huolellinen siivous ja asunnon ilmastoinnista huolehtiminen on avainasemassa.

Jo olemassa olevan sokeritoukkaongelman hoitaminen kannattaa jättää ammattilaiselle, jotta sokeritoukan torjunta saadaan perusteellisesti hoidettua ja uusiutumisen riski minimoitua.

Ota yhteyttä Teron Tuholaistorjuntaan, niin kartoitamme tilanteen ja hoidamme sokeritoukkaongelmasi huolellisesti ja ammattitaidolla.