3 yleisintä väärinkäsitystä luteista

Lude

Luteisiin, kuten muihinkin kodin tuholaisiin ja syöpäläisiin, liittyy paljon ennakkoluuloja ja -asenteita, joista monikaan ei pidä todellisuudessa paikkaansa. Jos omasta kodista löytyy lude tai luteita, aiheesta voi olla vaikea puhua lähipiirilleen ja se saattaa aiheuttaa jopa häpeää, vaikka kuka tahansa saattaa joutua saman tilanteen eteen.

Tässä tekstissä esitellään kolme yleisintä harhaluuloa luteisiin liittyen ja oiotaan niihin liittyviä olettamuksia. Totuus on kuitenkin se, että ludeongelma on aina pienimuotoinen katastrofi ja pääosin vain huonoa tuuria.

1. Luteet ovat merkki huonosta henkilökohtaisesta hygieniasta

Hyttysten tiedetään pitävän hien hajusta: mitä enemmän ihminen hikoilee, sitä varmemmin hänen ympärillään suhisee tusinoittain hyttysiä. Myös muutamat muut fysiologiset ja hormonaaliset syyt selittävät, miksi toiset ovat kesäisin jatkuvasti paukamilla itikan pistoista ja toiset selviävät helpommalla.

Luteita ei sen sijaan kiinnosta tippaakaan, miltä haiset tai mitä sinulla on päälläsi. Lude etsii ainoastaan ruokaa, mitä se tietää saavansa päästessään ihmisen iholle. Eli käytännössä juuri suihkusta tullut ja pitkän hikilenkin päättänyt ovat yhtä houkuttelevia kohteita luteille.

Väitteessä piilee tosin yksi totuuden siemen: mikäli henkilökohtaista hygieniaansa laiminlyö jättämällä vuodevaatteet viikko- tai jopa kuukausitolkulla vaihtamatta ja pesemättä, antaa se luteille oivallisen tilaisuuden pesiytyä lakanoihin.

2. Luteita esiintyy vain likaisissa asunnoissa

Luteet syövät verta, eivät likaa. Jos ja kun lude ei arvostele deodoranttivalintojasi tai luontaista tuoksuasi, ei sitä voisi vähempää kiinnostaa myöskään sänkysi alla lojuvat pölypallot, mutta toisaalta puhtailta pinnoilta on helpompi löytää luteiden jättämiä jälkiä.

Lude on siitä viekas otus, että se saattaa pesiä sänkysi läheisyydessä viikoittaisesta siivouksesta ja lakananvaihdosta huolimatta. Teron Tuholaistorjunnan ammattilaiset ovat luteiden torjunnan yhteydessä usein löytäneet luteiden munia ja ulostetta sellaisista paikoista, joihin harvemmin tulee katsottua, saati siivousrättiä näytettyä: sängyn rungon laudoituksen alapinnalta, yöpöydän takalevystä, pelin takaa tai jopa revenneen tapetin kolosta.

3. Luteet häviävät perussiivouksen ja pyykinpesun myötä

Pyykinpesuosuus on osittain totta (kunhan pesulämpötila on vähintään 60 astetta), mutta pelkkä siivoaminen ei riitä luteiden torjuntaan tai luteista eroon pääsemiseen. Vaikka jälkiä luteista ei näkisikään paljaalla silmillä kuin yhdessä kohtaa, munia ja aikuisia yksilöitä voi olla muuallakin päin makuuhuonetta tai asuntoa. Ja usein näin onkin.

Jos epäilet, että asunnossasi on luteita, ota välittömästi yhteys Teron Tuholaistorjuntaan, niin tulemme arvioimaan tilanteen. Käyttämillämme menetelmillä kaikki luteet häviävät sataprosenttisesti, aiheuttamatta liian suurta vaivaa sinulle, läheisillesi ja lemmikeillesi. Menetelmät valitaan aina kohteen mukaan, jotta luteiden torjunta olisi mahdollisimman tehokasta ja asukkaalle vaivatonta. Tästä huolimatta ludetorjunta on työläs prosessi myös asukkaalle. Onnistunut ludetorjunta on aina yhteistyön tulos.

Luteet eivät ole häpeä, eikä ongelmaa kannata vähätellä tai peittää, sillä mitä nopeampaa ammattilaiset pääsevät luteiden häätö- ja torjuntatyöhön, sitä pienemmällä vaivalla myös sinä ja perheesi pääsette. Soita, laita viestiä numeroon 045 154 7387 tai laita sähköpostia osoitteeseen tero@terontorjunta.fi, niin kodin tuholaiset ja luteet saavat äkkilähdön kodistasi! Meillä ei ole hintaa sivuilla, koska jokainen tapaus on yksilöllinen ja hinnoittelu riippuu työn määrästä ja kohteen/ongelman laajuudesta.