Sokeritoukan torjunta & sokeritoukka

Sokeritoukka on ihmiselle epämieluisa vieras esteettisten haittojen takia.

Sokeritoukka on ihmisille epämieluisa vieras ja niiden hävittäminen on etenkin esteettisten haittojen, hygieniariskin sekä elintarvikkeille aiheutuvien tuhojen vuoksi tärkeää. Sokeritoukat asustavat mielellään lämpimissä ja kosteissa tiloissa, kuten kylpyhuoneessa tai keittiössä. Vaikka sokeritoukat ovat hyvin tavallinen ongelma, niiden torjunta kannattaa jättää ammattilaisten hoidettavaksi.

Tietoa sokeritoukasta

Sokeritoukan ulkonäkö

Väriltään sokeritoukka on hopeanhohtoinen, tummanharmaa tai rusehtava. Pituutta aikuisella sokeritoukalla on 9-12 millimetriä. Päässä sillä on kaksi pitkää tuntosarvea sekä kaksi hieman lyhyempää tuntosukasta. Takapäässä sokeritoukalla on kolme pitkää sukasta, joista se hopeanhohtoisten suomujen lisäksi on helppo tunnistaa. Nuoremmilla yksilöillä ei ole suomuja ja ne ovat aikuisia pienempiä, sekä väriltään hieman vaaleampia.

Elintavat

Sokeritoukka elää 2-8 vuotta ja naaras voi elinaikanaan munia jopa 100 munaa. Munat ovat vaaleita, noin puolen millimetrin mittaisia ja esiintyvät rykelmissä. Munien kuoriutumiseen menee olosuhteiden suotuisuudesta riippuen muutamasta viikosta pariin kuukauteen. Täysikasvuisuuden sokeritoukka saavuttaa noin puolen vuoden päästä kuoriutumisesta.

Elinympäristö

Sokeritoukka elää lämpimässä ja kosteassa ympäristössä, ihanteellisesti 25-30 celsiusasteessa. Ihmisasutuksessa sokeritoukka oleilee mieluiten viemäreissä, kylpyhuoneessa, keittiössä tai kellarissa. Se pesiytyy sekä munii kosteisiin ja lämpimiin paikkoihin, joista löytyy ravintoa, kuten esimerkiksi listojen alle, erilaisiin rakenteissa oleviin rakoihin ja kaappien taakse.

Asuntoihin sokeritoukat kulkeutuvat yleensä rakenteissa olevien rakojen kautta sekä huonekalujen tai muun tavaran mukana. Ne voivat liikkua viemäreitä pitkin ja nousta asuntoihin myös hajulukkojen kautta. Sokeritoukka ei viihdy kuivassa ja hyvin ilmastoidussa ympäristössä ja hakeutuu ihmisasutukseen etenkin kuivina kesinä. Ulkona sokeritoukat viihtyvät mm. kivien ja lehtijätteen alla sekä eläinten ja hyönteisten pesissä.

Ravinto

Sokeritoukka on kaikkiruokainen, mutta käyttää ravinnokseen mieluiten tärkkelyspitoisia aineita. Ravinnoksi kelpaa esimerkiksi:

Sokeritoukka pysyttelee usein lähellä ravinnonlähdettä, mutta selviytyy useita kuukausia myös ilman ravintoa. Tämän vuoksi pelkkä siivoaminen ja pääsyn estäminen ravinnonlähteelle ei sokeritoukan torjunnassa yleensä riitä.

Sokeritoukka

Sokeritoukka liikkuu yleensä pimeällä ja niihin törmääkin useimmiten valoja sytyttäessä tai tavaroita liikuttaessa. Ne ovat vikkeliä liikkeissään ja pakenevat ihmisen havaitessaan nopeasti pois näkyviltä. Tästä syystä myös niiden torjuminen on lähes mahdotonta ilman sokeritoukkien hävittämiseen erikoistunutta ammattilaista. Väriltään sokeritoukka on hopeanhohtoinen, tummanharmaa tai rusehtava. Pituutta aikuisella sokeritoukalla on 9-12 millimetriä.

Mistä tunnistan sokeritoukka-ongelman?

Sokeritoukan aiheuttamat haitat

Kun törmäät kiinteistössäsi ongelmiin sokeritoukkien kanssa, ota yhteyttä meihin! Vaikka sokeritoukka on pääosin harmiton, on niiden torjunta tärkeää, jotta vältytään pahimmillaan esimerkiksi sokeritoukkien levittämiltä taudeilta. Isoin ongelma sokeritoukissa on kuitenkin niiden aiheuttama inhotus ja esteettinen haitta sekä sokeritoukkien kuorien aiheuttamat allergiat. Kukapa nyt haluaisi moisia vilisemään ympäri kotia – me hävitämme sokeritoukat tehokkaasti!

Sokeritoukka syö myös paperia, joten jälkiä voi jäädä myös vanhoihin kirjoihin. Sokeritoukka pitää ravintonaan myös homesieniä. Runsas sokeritoukkakanta kotona voi siis olla joskus merkki kosteusvauriosta.

Sokeritoukat ja niiden hävittäminen

Törmäsitkö sokeritoukkiin keittiössä tai kylpyhuoneessa? Ei ihme – keittiö, kylpyhuone ja viemärit ovat kosteutensa vuoksi tavallisia sokeritoukan asuinpaikkoja. Sokeritoukka pääsee kulkemaan tilojen välillä esimerkiksi putkien läpivientien kautta.

Sokeritoukkia tavataan yleensä lavuaareissa ja ammeissa, joihin ne ovat ruuanhakureissulla eksyneet eivätkä pääse enää kiipeämään pois. Koska sokeritoukan pesiytymispaikat ovat pääosin putkistoissa, laattojen alusissa ja pienissä raoissa, on niiden torjunta hyvä jättää ammattilaisten hoidettavaksi! Vaikka saisit yhden sokeritoukan listittyä keittiön lattialta, vaaditaan niiden hävittämiseen isompi työ.

Eroon sokeritoukista – voiko ongelman ratkaista itse?

Me Teron Tuholaistorjunnalla tarjoamme tasokasta ja tehokasta tuholaistorjuntaa. Olemme erikoistuneet sokeritoukkien hävittämiseen ja hoidamme inhottavan ongelman puolestasi enemmän kuin mielellämme. Sokeritoukkien torjumiseen on kuitenkin olemassa muutamia keinoja, joita voit toteuttaa myös omin voimin.

  1. Jos tapaat sokeritoukkia kylpyhuoneessasi, pyri laskemaan ilmankosteutta. Sokeritoukat tarvitsevat kostean elinympäristön. Lämpötilan nostaminen ja ilmanvaihdon tehostaminen voi jo karkottaa tuholaiset tiehensä.
  2. Imuroi kosteat tilat. Käytä kapeaa suulaketta päästäksesi pieniin saumoihin ja rakoihin. Muista vaihtaa imuroinnin jälkeen pölypussi, jotta tuholaiset eivät karkaa sieltä uudelleen! Voit jatkokäsitellä pienet onkalot vielä puhaltamalla hiustenkuivaajalla niihin kuumaa ilmaa. Viemäreihin ja lavuaariin voi kaataa kuumaa vettä. Vältä lattioiden vesipesua, sillä se jättää liian hyvät olosuhteet esimerkiksi lattialaattojen väleihin.
  3. Jos edellä olevat keinot eivät auta, tai koet niiden kanssa epävarmuutta, ota yhteys Teron tuholaistorjuntaan!

Sokeritoukan torjunta kaikenlaisiin kiinteistöihin

Teron Tuholaistorjunta auttaa sokeritoukkien hävittämisessä. Toimintamme tavoitteena on nostaa ihmisten elämänlaatua ja parantaa esimerkiksi yritysten toimintaedellytyksiä erilaisia tuholaisia torjumalla. Teemme sokeritoukkien torjuntaa päätoimikaupunkiemme Helsinki, Vantaa, Järvenpää, Riihimäki ja Hyvinkää lisäksi myös muissa lähikunnissa.

Vaikka huolellinen siivous ja asunnon ilmastoinnista huolehtiminen on avainasemassa sokeritoukkien ehkäisyssä, jo olemassa olevan ongelman hoitaminen kannattaa jättää ammattilaiselle, jotta sokeritoukan torjunta saadaan perusteellisesti hoidettua ja uusiutumisen riski minimoitua.

Ota yhteyttä Teron Tuholaistorjuntaan, niin kartoitamme tilanteen ja hoidamme sokeritoukkaongelmasi huolellisesti ja ammattitaidolla!